syys 022019
Kufu: Käsillä tekemisen ilot ja opit

Millä tavoilla käsitöiden tekeminen tuokaan hyvinvointia tekijälleen?

Kufun käsityöverstaalla on heinäkuussa hiirenhiljaista, kankaat odottavat hyllyillään, kangaspuut toivovat jo kutojaansa ja ompelukoneet odottavat toinen toistaan kauniimpia kankaita ommeltavaksi. Vaan elokuussa ovi aukeaa ja sisään tulevat hymyilevät ja innokkaat maahanmuuttajat työntekijän ja työkokeilijan kera. Eikä aikaakaan, kun alkaa tapahtua ja eloa syntyy uuden oppimisen ja luomisen parissa. Kuhina käy ja erilaiset materiaalit synnyttävät taitavissa käsissä uusia luomuksia. Käsitöitä syntyy ja naurua ja iloa piisaa jokaiselle yhteiselle päivälle Kufulla. Kuten sanottu, nauru pidentää ikää.

Käsitöiden tekeminen ei ole pelkästään käsillä tekemistä, vaan kehittää ja tuo hyvinvointia monella eri tavalla tekijälle. Uudet taidot ja uuden luominen vahvistaa ihmistä, voi tuoda mielenrauhaa ja auttaa stressinhallinnassa. Haastattelin kahta Kufun maahanmuuttajaa ja kysyin heidän mielipidettään Kufun viihtyisyydestä. Molemmat haastateltavat pitävät merkityksellisenä uusien taitojen oppimista, ja varsinkin täällä pidemmän aikaa ollut paluumuuttaja on kiitollinen uusista ideoista ja itsensä kehittämisen mahdollisuudesta. Erilaiset työt ovat olleet mielenkiintoisia ja toinen haastateltava oli erityisen iloinen oppiessaan kirjomista.

Kufulla maahanmuuttaja oppii runsaasti uutta niin käsitöistä, työelämän virrasta Suomessa kuin kielitaidonkin kasvattamisesta. Uudet tekniikat ompelussa, verhoilussa ja kudonnassa luovat itseluottamusta ja uskoa omiin vahvuuksiin. Käsitöistä voi saada vaikkapa uuden intohimon! Ja autamme toki asiakasta hyödyntämään kaikkia oppimiaan ja vahvistamiaan taitoja hänen mennessä kohti työelämän uusia mahdollisuuksia. Kufun toiminta tarjoaa hyödyllistä työkokemusta, jolla ponkaista eteenpäin!

Teknisesti ajatellen käsityöt kehittävät koordinaatiota, hahmotuskykyä, keskittymiskykyä ja hienomotoriikkaa varsinkin pientekniikoissa kuten korvakoruissa

ja heijastimissa. Etenkin pientekniikoissa toistuu samanlaisen tuotoksen luominen yhä uudelleen ja uudelleen. Tällainen samanlainen toistuvuus tekemisessä voi auttaa esimerkiksi ahdistuksen lievittämisessä. Toisto ja rauhallinen tekeminen luovat turvallisuuden tunnetta ja voivat rauhoittaa jopa traumatisoitunutta mieltä. Kufulla työntekijät pyrkivät auttamaan asiakasta vahvistumaan ja voimautumaan ja sitä kautta antamaan mahdollisuuksia kotoutumisen edistämiseen.

Yhdessä tekeminen ja työn tulokset

Tärkeä tekijä Kufulla on yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen. Ruokatauoillakin pyritään syömään yhdessä ja juttelemaan ajankohtaisista asioista. Mikä olisikaan parempi alku aamulle kuin yhdessä katsottavat selkokieliset uutiset ja sitä kautta nousevat keskustelunaiheet? Haastateltavat mainitsivat ilmapiirin olevan täällä hyvä ja ajattelevat jo aamulla Kufuun tulemista ilolla. Toinen haastateltava mainitsi myös sen olevan mukavaa, että voi viettää yhdessä aikaa naisporukalla.

Yhteisöllisyys luo merkityksellisyyttä elämään ja sysii mahdollista yksinäisyyden tunnetta tuonnemmaksi. Monet maahanmuuttajat tuntevat yksinäisyyttä tai etäisyyttä esimerkiksi kantasuomalaisiin. Yksinäisyys ja kotoutumisen ongelmat voivat johtua esimerkiksi verkostojen puutteesta tai jäämisestä vain oman perheensä tai vaikka saman maalaisten joukkoon. Ryhmään kuuluminen tasavertaisena jäsenenä Kufulla edistää hyvinvointia ja tuo virikettä ja merkityksellistä toimintaa elämään. Rutiinit arjessa kuten työkokeilu on myös omiaan vahvistamaan asiakasta ja auttaa pitämään kiinni arjen rytmistä.

Kaikki käsityöt tehdään yhdessä verstaallamme ja jokainen pääsee testaamaan taitojaan ja tuomaan esille esimerkiksi oman maansa värimaailmaa ja mahdollisesti jopa eri tekniikoita, jotka eroavat suomalaisista käsityötekniikoista. Olemme tehneet mm. korvakoruja, heijastimia, kangaskasseja ja tyynyjä. Verhoilu tulee uutena aiheena nykyiselle ryhmälle myöhemmin. Aikaisemmassa ryhmässä keväämmällä tutustuimme verhoilukankaiden käyttöön ja teimme pyöreitä tyynyjä ja verhoilimme pieniä tuoleja.

Kielitaidon parantaminen kotoutumisen ja työllistymisen tukena

Suomen kieli on myös tärkeässä asemassa Kufulla kotoutumisen tukena. Arkikielen sujuvoittaminen, sanaston kasvattaminen ja käsityösanojen opiskelu ovat keskiössä asiakkaiden kielitaidon parantamisessa. Selkokieliset uutiset ovat näpsästi heti aamun ensimmäinen kosketus suomen kieleen. Sosiaalisia taitojakin tulee kielen opiskelun sivutuotteena hiottua. Haastateltavat olivat iloisia päästessään treenaamaan suomeksi puhumista ja tankkaamaan uusia sanoja. Paluumuuttajalle, joka on toiminut täällä työkokeilijana jo pitkään, oli merkityksellistä päästä auttamaan muita suomen kielen opiskelussa.

Arkikielen sujuvoittamisen lisäksi olemme aloittaneet myös työelämäopin kehittäen tietoutta suomalaisesta työelämästä ja parantaen mahdollisuuksia päästä kiinni työelämään. Tarkoitus on löytää omia osaamisalueita ja vahvuuksia syksyn aikana, joista pystyy kertomaan tulevaisuudessa. Syksyn mittaan on tarkoitus vielä ottaa hyvinvointi ja terveys suomen kielessä aiheeksi. Käsitöitä tehdessä monesti istutaan tai seisotaan pitkiä aikoja, mikä rasittaa kehon eri osia. Olemmekin jo sivunneet taukojumpan voimin kehon liikkuvuutta ja ergonomiaa. Olemme kokeilleet myös baletin alkeita taukojumpan muodossa, eikä unohdeta mindfulness-harjoitteita. Meillä halutaan pitää huolta niin mielestä kuin kehostakin!

Haastattelujen perusteella näille kahdelle henkilölle on ollut mielekästä olla Kufulla ja he ovat hyötyneet niin käsitöistä kuin suomen kielen opiskelustakin. Lisäksi mukavat kokemukset ja hyvä yhteisöllisyys luovat iloa haastatelluille ja tuo sitäkin kautta hyvinvointia mielelle. Paluumuuttaja mainitsi senkin, että ohjaajien kautta saatu positiivinen palaute ja kannustava ohjaustyyli tuovat oman panoksen hyvään kokemukseen Kufulla. Häneltä tuli myös kommentti, jota en itse ollut pohtinut tätä blogitekstiä kirjoittaessani: se kuinka Kufu arvostaa asiakkaidensa töitä tuomalla niitä esille näyttelyn, somepostauksen tai myyjäisten muodossa. Kufulla on mahdollisuus näin vaikuttaa myös muihinkin kuin Kufulla käyviin maahanmuuttajiin.

Iltapäivällä siivoamme yhdessä päivän jäljet pois, laitamme niin keskeneräiset kuin valmiitkin käsityöt kukin omille hyllyilleen ja viimeinen ovesta poistuja sammuttaa valot. Oven mennessä lukkoon verstaalle saapuu hiljaisuus, mutta se odottaa rauhassa tekijöitänsä palaavaksi yön yli. Mutta hyvinvointi, ilo ja oppi eivät suinkaan jää lukkojen taakse verstaalle, vaan lähtevät maahanmuuttajan mielessä ja kehossa kotia kohti ja tarttuvat toivottavasti kotona perheenjäseniin sekä ystäviin ja leviävät siitä eteenpäin.

Marika Jäppinen


Write a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *