kesä 272019
Välitin-hankkeen kesäkuulumiset!

Välitin-hanke on toiminut hieman yli vuoden. Puoliväli on siis jo ylitetty. Osahankkeissa on tehty paljon hyvää kehittämistyötä jyväskyläläisten työnhakijoiden parissa. Heinäkuussa suurin osa hanketyöntekijöistämme lomailee, mutta ennen sitä halusimme jakaa tuoreimpia kuulumisia ja tunnelmia osahankkeiden arjesta.

Ekotuunari

Ekotuunarissa on kierrätetty, tuunattu ja tutustuttu kiertotalouden työllistymismahdollisuuksiin. Hanke toimii toteuttajansa Jyväskylän Katulähetyksen Kierrätys- ja toimintakeskus Talentissa. Tuunareiden käytössä olevat valtavat tavara- ja materiaalimäärät sekä inspiroivat että saavat pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen liittyen.

Keväällä hankkeessa on tapahtunut myös henkilöstömuutoksia, kun Työbileistä tuttu Tiina Oksanen on astunut Raunan kaveriksi luotsaamaan Ekotuunaria eteenpäin. Kesäkuun alussa hanke järjesti kahden päivän pituisen workshopin uusille asiakkaille Keidas-tilassa Mataralla. Työpajassa tuunattiin muistikirja kierrätysmateriaaleista, jonka jälkeen valmista muistikirjaa opeteltiin hyödyntämään työnhaun, tavoitteiden asettamisen ja projektinhallinnan työvälineenä. Paja sai paljon hyvää palautetta asiakkailta ja Ekotuunari järjestää vastaavan työpajan myös elokuussa 19.-20.8.

Kufu

Kädentaidoista kiinnostuneet maahanmuuttajat ovat alkaneet löytämään tiensä Kufun pajalle Minna Canthin kadulle. Uusi innokas ryhmä aloitti hiljattain ja hanke on saanut tekemästään työstä hyvää palautetta muun muassa TE-palveluiden asiantuntijoilta. Kufun päiväohjelmaan kuuluu muun muassa suomen kielen taitojen vahvistamista, kädentaitoihin ja sen perustekniikoihin tutustumista sekä vierailuja erilaisiin alaan liittyviin kohteisiin, kuten Käsityömessuille. Kuluneena talvena asiakkaat ovat muun muassa suunnitelleet ja ommelleet kasseja, opetelleet verhoilun perusteita ja tehneet värjäyskokeiluja. Hanke on myös kokeillut erilaisia toimintamuotoja, kuten päivä- ja iltaryhmiä.

Kädentaitojen ja suomen kielen harjoittelun lisäksi asiakkaat ovat saaneet Kufun toiminnasta uusia virikkeitä tulevaisuuden suunnitteluun sekä yhteisöllisyyden kokemuksia. Muutama asiakas on työllistynyt Kufun asiakkuuden aikana tai siirtynyt opiskelemaan. Lisäksi asiakkaita on ohjattu eteenpäin muihin Välittimen osahankkeisiin, esimerkiksi yrittäjyydestä kiinnostuneet ovat löytäneet jatkopolkuja Työbileistä. Toistaiseksi kaikki osallistujat ovat olleet naisia, mutta myös miehet olisivat tervetulleita Kufun toimintaan!

Kufu jatkaa ryhmätoimintaa 12.8., muualta suomeen muuttaneet työnhakijat ovat tervetulleita mukaan! Kufu-hanketta toteuttaa Wari ry.

Verhoilua Kufussa

Mä oon pihalla

Paremmin Yhdessä ry:n toteuttaman Mä oon pihalla -osahankkeen toiminta on ollut vilkasta, asiakkaita olisi tulossa jopa enemmän kuin hankkeen yksi työntekijä voi ottaa vastaan. Tarve työtä etsivien maahanmuuttajien työllistymistä edistäville palveluille on hankkeen huomioiden mukaan erittäin suuri ja erityistä tarvetta on yksilöohjaukseen. Mä oon pihalla asiakkaista jo 12 on työllistynyt asiakkuutensa aikana!

Yksilöohjauksen lisäksi Mä oon pihalla -toiminnassa kokeillaan ryhmämuotoisia valmennuksia, joissa hyödynnetään mm. lähiluontoa uudenlaisena ympäristönä työnhakuun liittyvien haasteiden pohdinnassa.

Mä oon pihalla Eurooppa-päivän piknikillä

Työbileet

Millaista palvelua ja valmennusta tarvitsee yrittäjyydestä kiinnostunut, työtä etsivä ja korkeakoulutettu maahanmuuttaja? Työbileet-osahankkeen tavoitteena on kehittää uusia keinoja vastaamaan näihin tarpeisiin.

Hankkeen asiakaskunnassa on ollut mm. intialaisia, yhdysvaltalaisia ja kreikkalaisia asiakkaita. Asiakkaiden kanssa on opiskeltu liiketoiminnan ja yritystoiminnan perusasioita sekä pohdittu kunkin asiakkaan yritysidean kehityskelpoisuutta. Työbileet on myös järjestänyt kohtaamisia asiakkaiden ja kantasuomalaisten kollegoiden ja asiantuntijoiden välille.

Talvella Työbileet aloitti yhteistyön Keski-Suomen Yrittäjät ry:n kanssa. Yhteistyöstä syntyi Työbileet –tapahtuma, joka järjestettiin 15.3. Survo Korpelassa. Tapahtumassa Työbileiden asiakkaat sekä paikalliset yrittäjät verkostoituivat hyvän ruuan ja mielenkiintoisen ohjelman parissa.

Virkku-tiimi

Jyväskylän seudun Nuorisoseuran toteuttamassa Virkussa pääsee toteuttamaan itseään ja omia ideoitaan sekä kokeilemaan käytännössä, miltä ”oman jutun” työkseen tekeminen tuntuu. Virkussa onkin kokeiltu eri taidelajeja, järjestetty tapahtumia ja harjoiteltu ohjaamista omien mielenkiinnonkohteiden mukaan. Lisäksi asiakkaat tutustuvat luoviin aloihin ja kulttuuritoiminnan hyvinvointivaikutuksiin.

Tiimin toiminnassa on suunniteltu ja toteutettu projekteja Nuorisoseuralle ja muille tahoille sekä tutustuttu työelämään ja erilaisiin asiakkaita kiinnostaviin vierailukohteisiin. Asiakkaat ovat päässeet tutustumaan hankemaailmaan ja osallistumaan myös hankkeen hallinnollisiin tehtäviin.

Keväällä Virkku teki yhteistyötä Nuorisoseurat Keski-Suomen Leipää ja Kulttuuria hankkeen kanssa. Hankkeet vastasivat yhdessä Jyväskylän Luova lava –leirien apuohjaajien valmentamisesta. Kesä-heinäkuussa Virkku päivystää Nuorten Jyväskylän Discord –kesäkanavalla yhdessä Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Yhdessä ei olla yksin –hankkeen ja Muutila ry:n Homies Youth Workin kanssa. Kesäkanavan päivystysajat näet Virkun nettisivuilta  https://www.jyvaskylanseudunnuorisoseura.fi/hanketoiminta/

Seuraava Virkku-tiimi starttaa 26.8., tervetuloa mukaan!

Virkun Luova lava -tiimi

Write a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *