tammi 142019
Työbileet: Ilektran tarina

Lokakuun alussa 2018 kävin esittelemässä Työbileet -hanketta Monikulttuurikeskus Glorian suomen kielen kurssilaisille. Kerroin keväällä alkaneesta hankkeesta sen mitä osasin. Pääbointtihan oli,  että me otamme osaamisesi todesta oli kulttuuritaustasi mikä hyvänsä. Ei haittaa, vaikka et puhuisi täydellistä suomea. Riittää, että sinulla on korkeakoulututkinto ja kiinnostusta yrittäjämäiseen työnkuvaan. 

Pian esittelytuokion jälkeen juttusilleni tuli kreikkalaistaustainen Ilektra Solidaki. Iloisen pulppuava nainen kertoi  haluavansa asettua Suomeen, sillä täällä ihmiset ovat loogisia ja ottavat asiat tosissaan, oli kyse sitten työstä tai harrastustoiminnasta. 

”Täällä ihmiset ovat loogisia ja ottavat asiat tosissaan, oli kyse sitten työsta tai harrastustoiminnasta.” –Ilektra Solidaki

Ilektra kertoi valmistuneensa hiljattain maisteriksi pääaineenaan kulttuuripolitiikka. Taustakoulutukseltaan hän on sosiaalityöntekijä. Ahkera nainen pahoitteli sitä, miten vähälle suomen kielen opinnot olivat opiskeluaikoina jääneet. Nyt hän on päättänyt ottaa kielen haltuun. Ilektra käy viikoittain peräti kolmella suomen kielen kurssilla. Kun kieli on saatu haltuun, tämän moniosaajan reitti on selvä. ”Perustan Jyväskylään monikulttuurisen Naisten talon. ”

Sellaisen löytyy jo Turusta ja Helsingistä, mutta ei täältä.

Mitä Työbileet voivat tarjota projektille?                                    

– Tarjoamme yksilö- ja ryhmävalmennusta.

– Autamme verkostoitumisessa 

– Luomme siltaa eri kulttuuritaustaisten asiantuntijoiden välille. 

-Pauliina Kinnunen, koutsi www.tyobileet.com
p. 040 137 1220

Lue Ilektran tarina:  

”During the Finnish course one random morning, Työbileet came over to inform us who they are and what they do. Instantly, I knew what I had to do. And that is to go and meet them. So, from that point a two- way relationship started. And what a trip it has been…One to one meetings to create a profile, group meetings with other clients so that we can get our visions clear, business tools that one needs when starting a business, information for the type of companies that exist in Finland and make the idea more concrete with different exercises and beyond the phrase ‘I have a dream..’.

Though, one of the most important thing for myself that I have received from Työbileet is the support and the trust my coach – Pauliina Kinnunen- has shown to me. From the first moment I heard her speaking to all of us in the multicultural center and the belief I saw in her eyes while I was describing my idea, until today that we meet many interesting and important people, she has been supportive, and encouraging. I highly believe that in places like Työbileet it is of importance to have a match with the person one works with. It is all about communication and trust in order for a relationship to thrive and bring amazing results. I have never felt scared or shy or even neglected from my coach and her belief and support towards me sometimes is what motivates when nothing else works. That does not mean of course that during our journey, I haven’t faced challenges.

One of them was on our first meeting with a representative of a social organization in Jyväskylä. It was a meeting so that she can bring me and the representative in contact and potentially discuss future plans. There is when I got scared for the first time because I could sense in the atmosphere the importance of that individual. One of the thoughts that -I remember- paralyzed me was ‘what are you doing with all these important people? You just graduated and basically you have almost zero professional experience. How will you stand up on your ground when you have nothing to offer?’, ‘what if I do any mistake? Did I do any mistake?’… The meeting went on filled with thoughts like the ones above and I remember being full of personal concerns that I had to discuss with people I trust.

But this was just one moment of the beginner’s weaknesses which went away for good when I told myself that being scared like that is not worthy because I am doing something I love and comes straight from my heart and it is alright to make mistakes because we are human beings after all. And whatever comes from one’s heart is swiping away all fears. When working we need to do what we love and we have to enjoy it, because we will go back there again and again, one day after another. Fears cloud satisfaction.

Ps. I am still learning Finnish language and the second meeting was more successful because my mindset got restored. We both enjoyed it and if you ask me, I cannot wait for more to come.

to be continued….”

-Ilektra Solidaki


Jyväskylän kaupungin Kotoisa -hankkeen piirissä alkanut naistyö saa jatkoa yhteistyössä Työbileet -hankkeen kanssa. Siitä iloitsemme yhdessä Kotoisa-hankkeen projektipäällikkö Helena Ilomäen ja Ilektra Solidakin kanssa. 

Write a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *