elo 282018
Työbileet – Kohti uuden ajan työtä / Pauliina Kinnunen

Mistä Työbileet on saanut alkunsa?

 Pari vuotta sitten matkustin Herttoniemeen  ystäväni synttäribileisiin. Kekkereissä oli myös ystäväni työkaveri, afrikkalaistaustainen nainen vanhusten kotihoitotiimistä. Eipä aikaakaan, kun jo virisi keskustelu suomalaisuudesta. Työkaveri vaikutti tympääntyneeltä, sillä hänen mukaansa suomalaiset eivät osaa juhlia. Minua keljutti!  Tottahan se on, ettei meistä saa afrikkalaisia. Mutta pakkoko sitä on ääneen sanoa?  Suomalainen kittaa kaljaa ja örisee yksinään. Kukin taplaa tyylillään! Olen romanttinen runosielu.  Yhtä kaikki, olen suomalainen. Olisin halunnut näyttää afrikkalaiselle, että kyllä mekin osataan. Hienointa olisi ollut viedä hänet perinteisiin  lavatansseihin sinisenä välkehtivän järven rannalle, sillä sellaisesta juhlimisesta minä pidän. Olisin halunnut nähdä, millaisia juhlia he pitävät.   Mutta työtä pelkäämätön nainen oli jo poissa. Jonkunhan yövuorotkin on tehtävä!
 

Mistä Työbileet on saanut alkunsa?

Kun Innotyöverkossa mietittiin nimeä työllisyyden kehittämishankkeelle, sana Työbileet livahti suustani kuin itsestään. Haluamme edistää kulttuurien kohtaamista kaikkialla – miksipä ei myös työpaikalla?  Työbileet – hanke vastaa muuttuvan työelämän tarpeisiin. Hankkeessa kehitetään ohjausmenetelmiä, joilla edistetään tapaa työllistää itsensä yrittäjämäisesti ja toimia itseohjautuvissa työyhteisöissä. Valmennamme koulutettuja maahanmuuttajia tarjoamaan osaamistaan yritykselle.

Haastamme pk-yrityksiä avaamaan ovensa koulutetuille maahanmuuttajille. Näin avautuu mahdollisuus saada liiketoimintaan uusia tuulia. Työbilettämisessä on kyse yksinkertaisesti kohtaamisesta. Hetki vaikkapa lounaan tai kahvikupposen äärellä voi olla pieni juttu pienyrittäjälle, mutta suuri mahdollisuus maahanmuuttajalle. Myöhemmin sitten katsotaan, mitä muuta tapaaminen saa aikaan. Joka tapauksessa elämästä tulee rikkaampaa, kun kurkistamme välillä muidenkin bileisiin. Kuppikuntaisuus katoaa ja elämästä tulee rikkaampaa.

”Joka tapauksessa elämästä tulee rikkaampaa, kun kurkistamme välillä muidenkin bileisiin. Kuppikuntaisuus katoaa ja elämästä tulee rikkaampaa.

Mihin tällaista hanketta tarvitaan?

Kysyimme maahanmuuttajataustaisilta henkilöiltä,millaisia kokemuksia heillä on työllistymisestä Suomessa. Onko olemassa kieli- tai kulttuurimuuria? Löytyykö oman alan töitä? Saamamme käsityksen mukaan ovi ei läheskään aina aukea maahanmuuttajalle. Opiskeluaikana monikaan ei ehdi panostaa suomen kielen opintoihin, minkä vuoksi työnhaku on hankalaa. Moni on ratkaissut ongelman perustamalla oman yrityksen.

Katso videot: 

Onneksi on olemassa myös firmoja, joissa voi työskennellä englanniksi.  Haastattelimme muutamaa maahanmuuttamyönteisen firman perustajaa, Kari Halttusta ja Samuli Muhosta. Heidän viestinsä on yksiselitteinen ja selkeä: Eihän me voida tietää, ennen kuin me kohdataan. Tulokset sitten monesti puhuu puolestaan.

”Eihän me voida tietää, ennen kuin me kohdataan. Tulokset sitten monesti puhuu puolestaan.”

 

Kirjoittaja: Pauliina Kinnunen


Write a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *