kesä 052018
Virkku-hanke esittäytyy

Olen Anna ja olen Virkku-hankkeen työntekijä. Tykkään kahvista, taiteista ja eläimistä. Ihmiset on myös hyviä, ja tässä työssä on hyvä tykätä ihmisistä. Olen ensimmäistä kertaa töissä kokoaikaisesti, ja myös ensimmäistä kertaa töissä hankkeessa. Virkku on ollut mulle oikea onnenpotku, koska ennen hankkeen alkamista olisin itse hyvin voinut olla Virkun kohderyhmää – eli työtön nuori. Aika pieneltä paikalta tässä siis operoidaan! #vertaistoiminta

 

Virkku – virkeyttä ja työllistymisen tukemista kulttuurin keinoin on Jyväskylän seudun Nuorisoseuran hanke. Tavoitteena on järjestää nuorille työttömille valmennusjaksoja, joilla luovia ja kulttuurisia menetelmiä hyödyntäen opitaan tunnistamaan omia vahvuuksia, tunnustamaan omaa osaamista ja tuomaan sitä esille. Se on se virkeys. Työllistymisen tukemista on sitten oman osaamisen esille tuomisen lisäksi hankkeen valmennusjaksolla kehittyvät työelämätaidot ja hankkeessa toteutettavan/-vien työkokeilujaksojen tuoma kokemus ja näyttö osaamisesta.

 

Luoville ja kulttuurialoille työllistyminen ei ole muutenkaan mikään helppo homma – miksi sitten edes kannattaa järjestää tällaista? No. Hankkeen tavoitteena on myös tutkia ja tuoda esille kulttuurin hyvinvointivaikutuksia, joille onneksi hetki hetkeltä enemmän annetaan arvoa. Lisäksi olemme seurana todenneet, että esimerkiksi ohjaamalla taidetta eri kohderyhmille on kuin onkin mahdollista työllistyä – jos nyt ei kokoaikaisesti, niin ainakin kokonaisvaltaisesti. Eräätkin mainokset on tullut ohjaajan työajan ulkopuolella jaettua, jotta löytyy ohjattavia. Toisaalta muotoilemalla kulttuurisen palvelun hyvin on mahdollista vastata monenlaisiin nykyajassa painaviin tarpeisiin, kuten yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistamiseen.

 

Tämän verran on tällä hetkellä hanketta valmiina. Musta tuntuu kuitenkin ihan hyvältä, vaikka kaikki on vielä auki. Olen vaihtanut jo ainakin viisi kertaa valmennusjakson rakenteen suunnitelmaa, ja varmaan ainakin viisi kertaa tulen vielä vaihtamaan ennen ensimmäisen valmennusjakson käynnistymistä ensi syksynä. Kehittämishankkeessa on se hyvä puoli, että saa kokeilla, epäonnistua ja aloittaa alusta. Jos nyt en olekaan kaikkitietävä uraohjaaja, työllisyysvalmentaja tai edes elämänkokemusta karttanut kokemusasiantuntija, niin ainakin mun kanssa työskennellessä muutkin saa kaikessa rauhassa kokeilla, epäonnistua ja aloittaa alusta. #vertaistoiminta

 

Virkun meininkiä voi kaiken keskeneräidyyen keskellä toistaiseksi seurata Instagramissa @nsvirkku ja tulla käymään toimistolla Matarankatu 4:n kolmoskerroksesssa. Tuu, ja keitän kahvit!


Write a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *